Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Πες μου ένα ψέμα: 5 χρόνια radiobubble

NGC 326. Credit: National Radio Astronomy Observatory / AUI, observers Murgia et al.
Σας γράφω αυτό το email απ' το κέντρο αυτού που οι αστροφυσικοί σας ονομάζουν “radiobubble”: απ' το μέσον της φούσκας που δημιουργούν οι ήχοι που εκπέμπουν στο σύμπαν οι άνθρωποι μέσω ραδιοφώνου· κάπου ανάμεσα στον Σείριο και το Άλφα του Κενταύρου.

Είμαστε μετανάστες πέμπτης γενιάς στο διαδίκτυο. Μόνιμοι κάτοικοι του διαστημικού σταθμού που το 2007 ξεκίνησε πειράματα για να ανακαλύψει ποια λουλούδια ευδοκιμούν στο ψηφιακό περιβάλλον. Στην αρχή φυτεύαμε τις μουσικές που αφανίζονταν στη Γη από την επίπλαστη ευμάρεια των λαϊκοπόπ σκυλάδικων και των αγορασμένων με δάνειο τζιπ. Τις ποτίζαμε με ό,τι είχαμε καταφέρει να διασώσουμε απ' την κουλτούρα που ευδοκίμησε στην Ελλάδα όταν έκαναν ραδιόφωνο ο Μάνος Χατζιδάκις και η Ρηνιώ Παπανικόλα, από όταν γράφονταν θεατρικές παραστάσεις για το ραδιόφωνο και οι ραδιοερασιτέχνες δημιουργούσαν σοκ με την υποψία ότι μπορεί “ο καθένας” να κάνει εκπομπή.

Εγκαταλείψαμε αναγκαστικά τη Γη της Επαγγελίας του καταναλωτισμού, όταν ο ήχος εκδιώχθηκε από την εικόνα. Πριν από εμάς είχαν φτάσει εδώ ψηλά χιλιάδες άνθρωποι που δημοσίευαν σε blogs τη γνώμη, τα ποιήματα, τις ταινίες τους. Με αυτούς συναντηθήκαμε και η φούσκα μεγάλωσε. Τον τελευταίο χρόνο, μάλιστα, πετάμε σαν χάρτινη σαΐτα προς τη Γη ένα περιοδικό που λέγεται “Μπαχάρ” και περιλαμβάνει κάποια κείμενά τους.


Radio in red, X-ray in blue. Credit: X-ray: NASA/CXC/Univ. Waterloo/B.McNamara; Optical: NASA/ESA/STScI/Univ. Waterloo/B.McNamara; Radio: NRAO/Ohio Univ./L.Birzan et al.
Βιάζομαι όμως. Στη Γη, το 2007, δεν άφηναν σε χλωρό κλαρί όσους λάτρευαν το ραδιόφωνο. Τους υποχρέωναν να παίζουν λίστες με μουσική που έστελναν οι εταιρείες δίσκων, τους υποχρέωναν να αναφέρουν σε κάθε άνοιγμα του μικροφώνου το όνομα του χορηγού... Εδώ στη διαγαλαξιακή μας αποικία μπορούμε να είμαστε αυτό που θέλουμε. Επειδή, όμως, όνειρό μας είναι να επιστρέψουμε μια μέρα στον πλανήτη Γη, ασχολούμαστε με πάθος με όσα σας συμβαίνουν.

Οι ανταποκρίσεις μας είναι καθημερινές και εμπεριστατωμένες. Φτιάξαμε το αστρόπλοιο “Δημοσιογραφία των Πολιτών”. Έχει πολύ ευαίσθητες κεραίες, δεν του ξεφεύγει τίποτα, δίνει καθημερινές αναφορές στη σελίδα news.radiobubble.gr. Στην Ελλάδα, ξέρουμε, δεν πολυφαίνεται γιατί η γωνία λήψης σας είναι λανθασμένη (σας το επισημάναμε και παλαιότερα: μετακινήστε τις τηλεοράσεις σας, κρύβουν τον γαλαξία), το βλέπουν όμως άλλες χώρες, αναφέρεται σταθερά σε αυτό ο διεθνής Τύπος.

Φτιάξαμε κι έναν ενδιάμεσο σταθμό για τα συχνά ταξίδια μας στη Γη. Μας ανεφοδιάζει με καφέ, ποικιλίες και εκλεκτή τσικουδιά. Βρίσκεται στο νούμερο 146 της Ιπποκράτους, στην Αθήνα. Εδώ συναντάμε πολίτες διαφορετικών κοσμοθεωριών και ανταλλάσσουμε απόψεις, φιλιά και άλλα συναφή, που, ευτυχώς, παρά το κακό της κρίσης που σας βρήκε, ανθούν ακόμη στην Ελλάδα.
Εδώ και λίγο καιρό δημιουργήσαμε ένα ακόμη διαστημικό όχημα, μια ακόμη προσπάθεια να είμαστε σε διαρκή επαφή μαζί σας. Το λέμε Hackademy. Πρόκειται ουσιαστικά για μια υπηρεσία μετάφρασης της γλώσσας που μιλάνε οι δημοσιογράφοι των συμβατικών μέσων της Γης και οι πανεπιστημιακοί σας δάσκαλοι... σε απλά γήινα.

Σας ευχόμαστε καλές γιορτές. Και σας θυμίζουμε ότι δεν σας κοιτάμε από ψηλά από υπεροψία, αλλά επειδή αισθανόμαστε ακόμη αναγκασμένοι να κρατάμε τις αποστάσεις μας. Ελπίζουμε όχι για πολύ...

Ο προσωρινός κυβερνήτης του διαγαλαξιακού σταθμού radiobubble.gr
Αποστόλης Καπαρουδάκης

σημ.:γραμμένο για τους γήινους που θα αγόραζαν την εφημερίδα Αυγή την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: